El semen dels tarragonins és el pitjor d’Espanya, però no se’n pot identificar cap culpable

Un jutge de Tarragona va ordenar investigar per què el semen dels tarragonins és el pitjor d’Espanya, a resultes d’una denúncia presentada el 2010 pel grup ecologista L’Escurçó, que apuntava a causes ambientals i a la indústria química de la zona, segons ha confirmat avui aquesta associació..

Encara que el jutjat de Tarragona en el qual va recaure el cas el va arxivar dues vegades, l’última el passat 13 de febrer, el fiscal va recórrer la interlocutòria d’arxivament i va demanar noves diligències d’investigació. Finalment, el jutge ha atès la petició del fiscal i ha ordenat a la Guàrdia Civil que identifiqui les empreses de Tarragona emissores de substàncies perjudicials per a la fertilitat masculina, productes inclosos en un estudi fet l’any 2002 per l’Institut Marquès de Ginecologia i Obstetrícia, segons avança aquest dimecres el ‘Diari de Tarragona’.

Aquest estudi va concloure que un 53% dels homes que resideixen a Tarragona presenten un semen que no compleix amb els paràmetres establerts per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’informe assenyalava que la concentració d’espermatozoides en el semen dels tarragonins era de 65 milions per mil·lilitre, mentre que en altres poblacions estudiades, com en el cas de la Corunya, la xifra ascendia a 91 milions.

També indicava que els espermatozoides amb bona mobilitat en el cas dels gallecs eren el 28%, mentre que en els barcelonins eren el 14%, i en els tarragonins tan sols el 6%. Aquesta investigació assenyalava també que els disruptors estrogènics (unes 500 substàncies químiques d’ús habitual alliberades en l’atmosfera, l’aigua i la terra) eren els probables causants d’aquesta disfunció.

A resultes de l’estudi, el grup ecologista L’Escurçó va presentar una denúncia davant el jutjat per dirimir si existeix relació entre la indústria química de Tarragona, on es concentren dos polígons petroquímics, i la mala qualitat del semen dels homes que viuen a la zona.

Visió microscòpica d'esperma / DUNCAN SMITH

Visió microscòpica d’esperma / DUNCAN SMITH

El jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona ha arxivat la investigació sobre la mala qualitat del semen dels homes de la ciutat, la pitjor d’Espanya segons un estudi de l’Institut Marquès que va fer que, el 2010, el grup ecologista l’Escurçó presentés una denúncia. “Com que no es pot imputar cap persona pels fets denunciats, s’ha d’acordar l’arxiu”, diu la interlocutòria del jutge, perquè “no existeix cap autor conegut contra qui dirigir aquest procés”.

Tot i que la Guàrdia Civil va identificar 180 empreses de la ciutat que produïen les substàncies que en podrien ser responsables, i les cinc de totes aquestes que tenien més volum d’activitat, la interlocutòria diu que no es pot “concretar un origen determinat susceptible d’individualitzar-se en una responsabilitat concreta en una persona determinada”. A més, insisteix que a part dels productes químics hi ha mes factors que poden perjudicar el semen, com el tabac, l’alcohol, les drogues o “roba particularment cenyida”.

Enric Borrás

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s