Diputats federals suïssos demanen una mediació entre Catalunya i Espanya

Cinc consellers federals suïssos han presentat una interpel·lació al Consell Federal del país alpí, a la seva proposta volen que Suïssa mediï entre Catalunya i Espanya si després del 27-S els catalans fan una declaració d’independència. Tots els partits han subscrit la interpel·lació, amb excepció del Partit Liberal Radical (PLR). La Confederació Helvètica té una llarga tradició en fer de mitjancera en contenciosos internacionals..

suissa1

Els signataris de la proposta són Mathias Reynard (Partit Socialista), Yannick Buttet (Partit Democristià), Oskar Freysinger (Unió Democràtica de Centre), Beat Flach (Verds Liberals) i BalthazarGlättli (Verds), cosa que posa de manifest l’interès creixent que el procés català desperta i la transversalitat ideològica dels suports rebuts.

Reproduïm el contingut íntegre de la interpel·lació:

“Catalunya té una identitat forta i única, no només per la seva llengua i cultura, sinó també per les seves institucions antigues. El debat sobre la independència d’aquesta regió ha existit de fa molt temps, però ha experimentat moltes giragonses en els últims anys: victòria d’una majoria dels diputats favorables al “dret a decidir” el 2012, referèndum el novembre del 2014 sobre la independència de la Catalunya (la consulta, que va mostrar una clara majoria del 80% a favor de la independència, va ser qüestionada immediatament legalment per l’Estat espanyol).

Tot i el bloqueig de Madrid, Catalunya avui aspira a triar democràticament el seu futur polític. El 3 d’agost, el president de Catalunya va dissoldre el Parlament i va convocar eleccions per al plebiscit el 27 de setembre. Si les llistes proindependentistes arriben a la majoria d’escons, Catalunya farà una declaració unilateral d’independència.

En resum, ens trobem que:

 • Els catalans han expressat de forma reiterada la seva voluntat de decidir el seu futur polític.
 • L’executiu català ho ha intentat tot per complir el seu mandat democràtic: per permetre que els catalans votin en un marc legal.
 • Els vetos successius d’Espanya han esgotat les vies legals disponibles a Catalunya.
 • La posició espanyola sembla contrària a la pràctica internacional adequada en els països democràtics.
 • L’executiu català ha decidit organitzar una elecció plebiscitària.
 • Madrid, per boca del president del seu Govern, ha anunciat que en cas de victòria dels independentistes consideraria que la declaració d’independència és il·legal.
 • Per tant, demanem al Consell Federal respondre a la següent pregunta:
  Donada la neutralitat i la tradició democràtica de Suïssa, el Consell Federal està preparat per oferir els “bons oficis” del nostre país per intervenir entre Madrid i Barcelona?”

Original en francès:

Le contenu de l’interpellation

La Catalogne jouit d’une identité forte et particulière, s’inscrivant dans sa langue et sa culture mais aussi dans ses institutions centenaires. Le débat sur l’indépendance de cette région existe depuis longtemps mais a connu de nombreux rebondissements ces dernières années : victoire d’une majorité de députés favorables au « droit de décider » en 2012, référendum organisé en novembre 2014 sur l’indépendance de la Catalogne (le scrutin, qui a vu se dégager une majorité de 80% en faveur de l’indépendance, a été immédiatement contesté juridiquement par l’Etat espagnol).

Malgré le blocage de Madrid, la Catalogne aspire aujourd’hui à choisir démocratiquement son futur politique. Le 3 août dernier, le président de la Catalogne a dissout le parlement et convoqué des élections plébiscitaires pour le 27 septembre. Si les listes indépendantistes atteignent la majorité des sièges, la Catalogne fera une déclaration unilatérale d’indépendance.

En résumé, nous constatons que :

 • Le peuple catalan a exprimé de manière réitérée sa volonté de décider de son futur politique,
 • L’exécutif catalan a tout tenté pour accomplir son mandat démocratique : permettre aux Catalans de voter dans un cadre légal,
 • Les vetos successifs de l’Espagne ont épuisé les voies légales à disposition de la Catalogne,
 • La position espagnole semble contraire à la pratique internationale propre aux pays démocratiques,
 • L’exécutif catalan a décidé d’organiser des élections plébiscitaires,
 • Madrid, par la voix du président de son gouvernement, a annoncé qu’en cas de victoire des indépendantistes, il jugerait la déclaration d’indépendance illégale.

Dès lors, nous prions le Conseil fédéral de répondre à la question suivante :

Vu la neutralité et la tradition démocratique de la Suisse, le Conseil fédéral est-il prêt à proposer les « bons offices » de notre pays afin d’assurer une médiation entre Madrid et Barcelone ?

Geopolítica

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s