L’ANC estudia de respondre a la banca amb retirades de fons col·lectives

El comunicat de la gran banca espanyola de divendres sobre la independència porta cua. No ha agradat gens ni mica que els bancs amenacessin de tancar oficines en cas d’independència. No ha agradat ni a clients individuals, ni a col·lectius ni a organitzacions cíviques. Tots poden fer que la pressió es giri contra els bancs. Aquest article pretén recollir les diverses reaccions que hi ha hagut aquesta setmana…

12036863_10206567647768890_4090485895123411575_n

Per Andreu Barnils

L’Assemblea Nacional Catalana podria retirar vint milions de cop?
Una de les entitats que poden exercir més influència social, també en aquest cas, és l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). No hi ha cap organització com aquesta per a mobilitzar. VilaWeb ha tingut accés a una proposta d’una territorial de l’ANC que s’ha adreçat al secretariat nacional. Diu així:

«L’ANC ha decidit de treure 20 milions d’euros de les principals entitats signatàries: Caixabank, Santander, BBVA, Bankia, Sabadell i Popular (en l’ordre en què apareixen al comunicat). Aquesta retirada la faran individualment, els socis de la nostra entitat, amb una quantitat de 250 euros per soci. O, per exemple, 171,4 euros (quantitat emblemàtica i prou característica per a identificar el motiu de la retirada) cadascun, amb un total de catorze milions d’euros, comptant amb els més de 80.000 socis de l’ANC.»

Aquesta proposta s’ha de decidir a la reunió del secretariat nacional de l’ANC, dilluns, l’endemà de les eleccions. L’entitat, doncs, pot optar per emprendre una campanya de retirada de fons dels bancs en massa, o bé donar una resposta no tan contundent. La idea inicial era de fer la retirada de fons avui, ahir i dimarts. Però esperarà a la reunió del secretariat.

Col·legis professionals
Dilluns va ser el Col·legi Professional de Metges que es va exclamar de la posició de la banca. Va demanar explicacions i recordà que el seu col·legi gestionava més de dotze mil comptes bancaris, tots domiciliats al BBVA. Christian Terribas, representant d’aquesta entitat bancària, va respondre que no tenia pensat de marxar de Catalunya en cap cas. Més informació ací.

Després dels metges, ahir va ser el Col·legi de Treballadors Socials de Catalunya. Va fer això mateix. En una carta pública l’entitat demanava explicacions al Banc de Sabadell i a La Caixa: ‘Considerem que la seva actitud institucional vulnera el principi d’imparcialitat que hauria de prevaldre, especialment en un període pre-electoral. Li agrairé que, si és el cas, em faci arribar els informes dels quals disposen i segons els quals han donat suport al seu posicionament.’

Federació de Pares i Alumnes de Catalunya (FAPAC)
També ahir la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC) va lliurar una carta adreçada als presidents de CaixaBank i Banc Sabadell, en què els instava a confirmar per escrit l’anunci que reconsiderarien la presència i l’activitat al Principat en el cas d’independència de Catalunya,. La FAPAC recorda que representa 2.234 associacions de mares i pares d’alumnes, que apleguen mig milió de famílies i reclama a les entitats que confirmin si pensen reduir la seva presència a Catalunya o anar-se’n. L’entitat manifesta sense embuts que el comunicat de les patronals bancàries pretenia intencionadament de condicionar el vot dels catalans a les eleccions del 27-S.

Clients individuals
Finalment, clients individuals també han expressat malestar amb els bancs i cerquen alternatives, és a dir, uns altres bancs on posar diners. N’hi ha: Caixa d’Enginyers, Caixa d’Arquitectes, Coop 57, etc. Els treballadors de la Caixa d’Enginyers no han pogut fer festa a la tarda, aquesta setmana, com tocava pel fet de ser la Mercè. L’entitat els ha demanat que treballessin a causa de l’augment de feina. Al mateix temps Caixa d’Enginyers ha declinat donar la dada del nombre d’altes des de dilluns. Dos treballadors de Caixa d’Enginyers diuen a VilaWeb que les altes que ells han atès en un dia són cinc vegades més del normal, però això és una ‘xifra aproximada’ i només en el seu cas. No saben el total de l’oficina.

Què passa dins els bancs?
Les fonts de VilaWeb indiquen que dins els bancs també hi ha hagut moviment. Alguns directius s’han queixat directament a Isidre Fainé (La Caixa) i Josep Oliu (Banc de Sabadell), perquè no entenen la posició dels bancs respectius. La resposta d’Oliu va ser: ‘No hem pogut fer res per evitar-ho.’ I en el cas de La Caixa la reacció és del directiu: ‘No sé si duraré gaire en aquesta casa després d’això que he dit a Isidre Fainé.’

El BBVA afirma que no se irá de Catalunya en caso de independencia

El BBVA asegura que no se irá de Catalunya sea cual sea su futuro. La entidad responde así a uno de sus clientes, el Col·legi de Metges de Catalunya, que le había enviado una carta preguntando sobre su continuidad en una supuesta Catalunya independiente.

La petición del Col·legi de Metges y el posicionamiento del BBVA llega en plena polémica, después de que la banca española advirtiera en un comunicado sobre los peligros para el sector de una hipotética independencia de Catalunya. Se da la circunstancia que el BBVA firmó el manifiesto en el que se suscriben, entre otras cosas, que una secesión unilateral provocaría la salida de la Unión Europea y del euro y una “escasez de crédito”.

El banco se ha posicionado en respuesta a la petición del colegio profesional. Muchos médicos tienen cuentas corrientes en la entidad y han solicitado más detalles después del polémico comunicado de la banca española. Una cosa parecida ha pasado con la Associació de Municipis per la Independencia (AMI) que también ha pedido explicaciones al Banco Sabadell.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s