Els carquinyolis: dolça energía

Els carquinyolis són unes pastes seques i dolces tradicionals que es fan a moltes localitats catalanes, destacant per la seva anomenada els elaborats a l’Espluga de Francolí o a Caldes de Montbui. Les primeres receptes de carquinyolis són de fa un segle i mig…

L’origen dels carquinyolis

La tradició dels carquinyolis prové de diversos indrets de la geografia catalana. A l’Espluga de Francolí (Barcelona), els inicis d’aquestes postres es remunten a l’any 1888. Algunes de les versions dels seus orígens expliquen que la idea va sorgir després de comprovar que la massa d’aquella pasta no va pujar però com que tenia bon gust, es va continuar elaborant. Altres teories diuen que aquestes postres es feien amb les sobres dels aliments que el componen, bàsicament, farina, ou i ametlla.

Els carquinyolis són una font d’energia concentrada, ja que el seu contingut d’aigua és bastant reduït. Destaca el seu contingut en hidrats de carboni, tant simples com complexos, i els greixos insaturats que aporten les ametlles. Són una bona opció per dur d’excursió i recuperar energia.

Els carquinyolis s’elaboren bàsicament amb ous, llet, sucre, farina i ametlles, però cada pastisser hi afegeix el seu toc personal. A la massa que s’obté se li dóna una forma allargada, es forneja, i es talla en trossos petits. Són de textura dura i cruixent i amb un gust marcat per l’ametlla. Es mengen sols o bé acompanyats de llet, cafè, xocolata, vi dolç o ratafia.

 

Recepta dels carquinyolis

Ingredients:

  • 100g d’ametlles crues (amb pell)
  • 150g de farina
  • 100g de sucre
  • 1 ou
  • Ratlladura de llimona
  • 1 culleradeta de llevat en pols
  • Canyella en pols
  • 1 rajolí de vermut (opcional)

Preparació:

Barrejar amb les mans tots els ingredients excepte les ametlles. Afegir les ametlles i fer dues tires llargues d’uns 3cm d’ample per 1cm d’alçada. Posar-les a una plata de forn coberta amb paper de forn i pintar-les amb ou batut. Coure-ho al forn a 180º uns 25 minuts. Treure la plata del forn, tallar els carquinyols al biaix d’1 cm de gruix i tornar-los a posar al forn uns 5 minuts més, fins que agafin color.

Bon profit!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s