L’independentisme permet airejar el tuf a franquisme de l’actual democràcia espanyola

El prestigiós diari econòmic francès La Tribune va publicar el 15 d’octubre un extens article on descriu els tres errors estratègics que va cometre Madrid en imputar a Artur Mas..

EFE

EFE

L’articulista de l’econòmic francès La Tribune, Romaric Godin, explica el mateix dia de la declaració d’Artur Mas que portar-lo a declarar als jutjats ha estat tot un error per part dels estrategs de la Moncloa. El sol fet d’imputar al president de la Generalitat li va permetre fer el paper del màrtir, oportunitat que no va desaprofitar. El periodista francès indica que amb la suspensió del referèndum oficial ja era suficient per si sol per desestabilitzar la unitat sobiranista, i va desembocar en una consulta de caràcter no oficial que no tenia cap tipus de valor més enllà del d’una gran enquesta.

L’article comenta que judicialitzar el problema català ha estat un error que l’Estat ha anat cometent sense adonar-se’n. El periodista francès posa com a exemple els fets del Cu-Cut, el 25 de novembre de 1905, que van donar lloc a la coalició catalanista anomenada Solidaritat Catalana. SC va ser un partit transversal que es va dur 41 dels 44 escons en les eleccions de 1907. Les eleccions del 27S han deixat el ‘Sí’ a només 80.000 vots del 50%.

La coincidència amb el 75 aniversari de l’assassinat de Companys

Com s’ha anat assenyalant des que es va confirmar la nefasta coincidència, la xuleria de refregar la mort del president Companys amb l’elecció del dia triat perquè Mas declarés, és una ofensa que l’Estat creia que es podia permetre, però que se li ha girat en contra. La coincidència ha permès a l’independentisme, segons Godin, airejar el tuf a franquisme de l’actual democràcia espanyola, i fer veure davant el món que per salvaguardar la unitat de l’Estat, Espanya no dubtarà a utilitzar tots aquells vells recursos que tingui al seu abast, excepte l’exèrcit, en principi. Per al setmanari econòmic, Artur Mas té la sort de jugar només la inhabilitació, a diferència de Companys, que es va trobar amb la mort.

La Tribune conclou que aquest fet, de retruc, és positiu per al reforçament de l’entesa entre Junts pel Sí i la CUP, ja que els segons -de moment- segueixen negant-se a investir Mas.

Espanya va liquidar sistemàticament les aspiracions del federalisme català

Aquest és el tercer motiu que esgrimeix en el seu article Romaric Godin. El periodista francès torna enrere i posa els exemples de la Solidaritat Catalana abans esmentada, la creació d’ERC i la proclamació de la República Catalana de Macià (dins d’una federació de pobles ibèrics), o l’Estat Català de Companys de 1934. L’articulista explica que Espanya ha anat rebutjant tots els intents federalistes de Catalunya amb repressió i sofriment. El 1909 (Setmana Tràgica), Els fets de 1925 (amb Primo de Rivera), la repressió després de la proclamació de 1934, o l’afusellament de Companys el 1940.

La Tribune veu que la pugna entre PP i Ciutadans pot acabar malament, mentre Catalunya porta l’aigua al molí de la ruptura de la seva relació amb l’Estat espanyol.

Carlos R. Capdevila

Deixa un comentari