Carme Forcadell: “Arribaré on sigui. No tinc por”

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría , ha apuntat a Carme Forcadell, presidenta del Parlament català, com la primera responsable jurídica i política de la possible aprovació el dilluns de la resolució independentista . “Sense cap mena de dubte”, ha proclamat…

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell / Carles Badia

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell / Carles Badia

Por Marta Lasalas

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Sáenz de Santamaría ha recordat que el Tribunal Constitucional va assenyalar un advertiment en admetre a tràmit els recursos de PP, PSC i Ciutadans contra la celebració d’aquest Ple: l’Alt Tribunal assenyala que el Parlament té de vetllar pel compliment de la Constitució durant el debat, pel que la seva presidenta és la primera concernida per aquesta advertència.

En aquest sentit, la vicepresidenta del Govern ha recalcat que Forcadell és la presidenta del Parlament de Catalunya, representa “la totalitat” de la Cambra i ha deixat “d’emparar en els seus drets a la meitat” dels parlamentaris d’aquest Parlament.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell (Xerta, 1957), com a objectiu de qualsevol actuació de l’executiu espanyol “jurídicament i políticament” si la Cambra catalana “ignora” la providència del TC en relació a la proposta de resolució de JxSí i la CUP assegura que tirarà endavant allò que decideixin els diputats i retreu a Santamaría les seves declaracions, que considera amenaces al Parlament :

 • Dilluns el Parlament vota la proposta de resolució pactada entre JxSí i la CUP…
  Sí. És una declaració d’inici de procés.
 • I quina creu que serà la reacció de l’Estat espanyol?
  Crec que ho portaran al Tribunal Constitucional, perquè ja ho han dit. Això és un conflicte polític, però l’Estat espanyol en comptes de resoldre-ho políticament, ho resol jurídicament. Ho portarà al Constitucional com ha fet amb tantes coses. Si l’Estat espanyol hagués intentat resoldre políticament els problemes polítics no seríem on som.
 • Sáenz de Santamaría l’ha assenyalat com a principal responsable. Se sent amenaçada?
  Més que sentir-me jo amenaçada, el que em sembla que s’amenaça és la democràcia i la sobirania del poble. Això sí que és preocupant. La presidència del Parlament, i el Parlament, com a legítim representant de la sobirania, haurien de ser objecte d’especial respecte i protecció per la resta de poders constituïts.
 • Què li sembla el to que ha utilitzat la vicepresidenta espanyola amb vostè?
  Podem discrepar, podem fins i tot estar profundament en desacord. Però per molt accentuada que sigui la discrepància política, no està renyida amb el respecte i la cordialitat.
 • Què farà la presidència del Parlament quan el Govern espanyol reaccioni?
  Aquest parlament farà el que decideixi la majoria de diputats i diputades.
 • I en el moment en què es digui que no es pot anar més enllà?
  El que decideixi la majoria de diputats i diputades. Això s’haurà de decidir votant.
 • Li fa por la paraula desobediència?
  No. És que no es tracta de desobeir. Tenim un mandat democràtic i això és el que s’ha de complir. La feina del Parlament i el compromís del Parlament és portar a terme el que decideixin els diputats. La paraula no és desobeir, sinó que estem complint el mandat democràtic que va sorgir de les urnes. Uns partits van guanyar amb un programa i l’estan portant a terme.
 • L’obediència al mandat democràtic passa per damunt de resolucions del TC?
  Nosaltres diem obediència al mandat democràtic. Després veurem com es tradueix. El que ha de prevaldre sempre és la democràcia.
 • Des de Madrid fa temps que es prepara la resposta: s’ha aprovat la Llei de Seguretat Nacional, la reforma de la llei del TC…
  Parlen molt, però una altra cosa és que s’apliqui. Recordo que el 9N van dir que no es votaria i es va votar. Una cosa és tot aquest sistema de fer por, d’amenaces… Una altra cosa és que ho facin.
 • No s’atreviran?
  Crec que no. Farien un flac favor a la democràcia espanyola. Davant del món, l’Estat espanyol es retrataria, això el debilitaria, i, en tot cas, afavoriria Catalunya.
 • Si va endavant el recurs al Constitucional, rebrà vostè la suspensió del TC i assumirà la responsabilitat. Això pot provocar que, si no acata, sigui apartada del càrrec. Li preocupa?
  És irrellevant la Carme Forcadell en si mateixa. El que en cap cas és irrellevant és quan es menysté, s’assetja o es tracta de condicionar o fins i tot d’intimidar el funcionament d’una Cambra per possibilitar un debat i assumir la voluntat popular. El que sempre acataré i defensaré és la voluntat democràtica dels ciutadans perquè abans que qualsevol altra consideració sóc demòcrata. I en aquest punt hi seré sempre.
 • Han estudiat els escenaris possibles?
  No. No prevèiem que ja abans de fer res, s’hagués organitzat tot aquest enrenou.
 • Diu que el 9N és un exemple que es poden fer les coses. Però, després del 9N hi ha hagut una querella i el president està imputat per delictes que comporten inhabilitació i, fins i tot, presó…
  Van als tribunals, però estic segura que s’arxivarà la causa.
 • Vostè és molt optimista!
  Sempre. Si mirem en perspectiva el que hem avançat, fa quatre anys enrere ens ho diuen i no ens ho hauríem cregut. Aquesta trajectòria que hem fet com a país em fa ser optimista.
 • Tothom al grup de JxSí comparteix aquest optimisme?
  Sí.
 • En qualsevol cas, la presidenta del Parlament arribarà fins al final?
  Arribaré allà on vulguin els diputats. Arribaré allà on sigui per complir el mandat democràtic de les urnes del 27S, perquè és el que em toca. He de fer el que decideixin els diputats i aquests han de complir el mandat democràtic de les urnes.
 • Sense por ni inquietud…
  No. A més, jo crec que anirà bé. Per tant, no. No en tinc.
 • Com van les relacions amb l’oposició?
  Cada grup fa la seva feina. Hi ha dos punts de vista contraposats dins l’hemicicle i cadascú fa el seu paper.
 • La reunió de la Mesa de dimecres passat, quan es va tirar endavant la proposta de resolució tot i que el PP no havia constituït el seu grup, va ser dura?
  Sí. Va ser molt dura. Però crec que no serà l’única. Hi ha opinions molt contraposades i això es reflecteix en les reunions de la Mesa i de la Junta de Portaveus.
 • Per què és tan important votar la proposta de resolució que posa en marxa el procés abans de la investidura?
  JxSí ho portava en el seu programa electoral. Deia que en el primer ple s’aprovaria. A més, el candidat ha de ser una persona que combregui amb aquests principis i ha d’estar disposat a tirar endavant la declaració.
 • Però normalment la legislatura comença amb el ple d’investidura.
  Aquesta no és una legislatura normal.
 • El fet que no s’hagi pogut fer la investidura ni s’hagi concretat quin és el candidat que compta amb una majoria suficient per ser escollit, no afebleix el procés?
  De moment només hi ha un candidat, el de JxSí. Té el suport de la força majoritària.
 • Quin serà el desllorigador per a la investidura, pot ser el ple de dilluns?
  M’agradaria molt que fos el més aviat possible. Perquè això allargar-ho no beneficia ningú. Al contrari.
 • Hi ha qui defensa deixar-ho per després de les generals…
  No posarem el futur de Catalunya en mans del que passi a l’Estat espanyol. Per tant, intentarem que sigui el més aviat possible. Això interessa absolutament a tothom.
 • Seria bo arribar a un acord sobre el govern abans de començar la campanya electoral de les generals?
  Seria molt bo. Com més aviat, millor. L’ideal seria que la setmana que ve es pogués resoldre. Ara, abans de la campanya electoral vol dir finals de mes… Podria ser, per què no? Però depèn…
 • I el candidat és Artur Mas?
  Fins ara, sí. És l’únic candidat que tenim.
 • Hi pot haver algun canvi?
  Depèn dels grups parlamentaris. En aquest moment l’únic candidat és el que ha presentat JxSí i aquest és Mas.
 • Vostè defensa alhora que Mas és el candidat i que ningú és imprescindible…
  Una cosa no treu l’altra. Aquest procés és tan important, que està per sobre de tot, per sobre de qualsevol persona. Ningú és imprescindible però tots som necessaris.
 • Creu que CDC comparteix aquesta opinió?
  No ho sé. Això ho hauria de preguntar a CDC. El president Mas és un gran actiu. Però en aquest projecte tan gran el que està per sobre de tot és el país i el futur de Catalunya.
 • Vostè està en una de les comissions de negociació amb la CUP, com van les converses?
  En les comissions s’avança molt bé. Hi ha moltes coincidències en temes socials. Les converses van bé. Però, no avancen potser al ritme que voldríem.
 • Veu la possibilitat que calgui fer noves eleccions al Parlament el mes de març?
  Espero que no. L’escenari d’eleccions no el vol ningú. Com a mínim, els grups que estan en aquest procés. I a més, és un escenari dolent per al país. En canvi, l’acord és el millor que ens pot passar i això ho veu tothom. Cal trobar fórmules creatives per arribar a un acord. Les eleccions a hores d’ara no les contemplo.
 • Si ara és tan difícil fer la investidura, com serà governar aquests 18 mesos?
  Sí, sí, també serà difícil això ho admeto. Serà molt difícil. Perquè tenim l’Estat espanyol en contra. També ho és ara.
 • El PP diu que vostè actua més com una activista que no pas com una presidenta del Parlament.
  Jo tinc molt clar quina és la meva missió. És donar veu i escoltar tothom. Tots els grups parlamentaris han estat convidats a la Mesa. No s’havia fet mai. Escoltarem tothom. Una altra cosa és que jo pertanyo a un determinat grup polític. Com ha passat sempre. Però, quant a la participació i el diàleg, estic disposada. Per això els vaig convidar a estar a la Mesa perquè volia escoltar tothom.
 • Amb el Rei ja té previst com serà la conversa?
  No ho tinc previst. Però ho faré. Faré tot el que s’ha de fer, evidentment.

CF

ELS PASSOS QUE SEGUIRÀ EL GOVERN

En la seva compareixença, Sáenz de Santamaría ha explicat que si el ple del Parlament català aprova el 9 de novembre el text plantejat per Junts pel Sí i la CUP, el Govern “immediatament, aquest mateix dilluns, iniciarà els tràmits per al recurs” davant el Tribunal Constitucional, posant en marxa “tota la maquinària”.

Segons ha agregat, demanaran amb urgència l’informe del Consell d’Estat que és preceptiu i quan ho obtinguin es “convocarà de manera urgent el Consell de Ministres” per donar llum verda a la interposició del recurs, en què demanaran la suspensió d’aquesta declaració independentista. “La immediatesa en l’actuació del Govern serà absoluta”, ha emfatitzat, per afegir que volen demanar els informes previs en els “mínims terminis”.

La vicepresidenta ha aclarit que si el TC admet el recurs del Govern s’acordarà la suspensió i, a partir de llavors, cap institució pot realitzar “cap actuació contrària a aquesta suspensió”. Segons ha afegit, si duran a terme actuacions, “segons la naturalesa” de les mateixes, el Govern adoptarà els passos que estimi oportuns “sempre amb proporcionalitat i amb prudència” perquè hi ha “diverses possibilitats” i “dependrà de com i quan es produeixi”.

La portaveu de l’Executiu ha recordat que una vegada que hagi interlocutòria de suspensió, “ningú pot executar cap actuació en compliment d’aquesta declaració”. En aquest punt, ha precisat que si s’estima el recurs d’inconstitucionalitat del Govern i aquest text es declara nul, “és com si no hagués existit”. “És com si mai s’hagués dictat i no pot desplegar cap dels seus efectes”, ha avisat.

NO ES PODEN “BLINDAR” DEL COMPLIMENT DE LA LLEI

Després que JxSí i la CUP hagin ampliat la seva resolució sobiranista per “blindar drets”davant impugnacions del TC a lleis catalanes, la vicepresidenta del Govern ha restat transcendència al annex presentat aquest divendres per Junts pel Sí i la CUP al seu propi text independentista perquè no es poden “blindar” del compliment de la llei.

“No hi ha manera possible de blindar al respecte a la Constitució, a la llei i als drets fonamentals de tots els ciutadans”, ha assegurat, per recalcar que en una democràcia consolidada com l’espanyola no es permet als ciutadans, “i menys a seus governants”, que se saltin la llei.

Per això, ha reiterat que si el Parlament català aprova aquest text “sense fer cas de les advertències del TC”, el Govern recorrerà i “aquesta declaració no produirà ni un sol dels efectes”. Segons ha dit, els independentistes “poden inventar- totes les clàusules que vulguin” però el Govern i la Constitució no permetran que segueixin endavant amb les seves pretensions.

Sáenz de Santamaría ha indicat que el Govern del PP sí que “respecta les decisions dels tribunals “tant quan donen la raó o quan la treuen”. “Aquí hi ha uns determinats senyors als quals només els sembla bé quan ells van a recórrer o quan els donen la raó a ells”, ha manifestat.

RAJOY, “ACOMPANYAT” PELS PARTITS I ELS AGENTS SOCIALS

Sáenz de Santamaría ha afirmat que l’Estat de Dret a Espanya “funciona” i té mecanismes per frenar el desafiament sobiranista. “I aquest Govern farà servir tots els instruments siguin necessaris perquè es vetlli pel compliment de la llei, de la unitat d’Espanya, la sobirania de tots els espanyols, la igualtat de tots els espanyols i de la legalitat”, ha manifestat.

A més, Sáenz de Santamaría ha recordat que el president del Govern, Mariano Rajoy, se sent “acompanyat” per un conjunt de forces polítiques i agents socials que, després de la ronda de contactes que s’ha produït al Palau de la Moncloa, “donen suport l’estratègia de compliment de la llei i respecte a la legalitat”.

“Per tant, cada actuació que pretenguin dur a terme al marge de la Constitució i de les lleis, tindrà una resposta per part del Govern i, si em permeten, per part de l’Estat perquè aquest assumpte el tractem com un assumpte d’Estat, que serà sempre prudent i proporcional, però ferma i determinada”, ha explicat.

LA LLEI D’ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA

Quant a si els mecanismes que està estudiant el Govern per frenar el procés secessionista figuren també els previstos en la Llei d’Estabilitat Pressupostària, Sáenz de Santamaría ha separat aquesta actuació en el pla de les administracions de la relativa a l’incompliment de les decisions dels tribunals.

Segons ha recordat , aquests dies s’ha conegut la situació de tresoreria de Catalunya,“fallades en transparència i altres qüestions”. Davant d’aquesta situació , ha recordat que la mateixa Llei d’Estabilitat Pressupostaria o la Llei de Transparència fixen els passos a donar en el seu “propi àmbit” si es produeix un incompliment dels seus suposats.

Catpress

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s