“L’Estat espanyol no ha condemnat mai el franquisme, ni ha posat en marxa mecanismes per esclarir la veritat”

Amb aquesta contundència s’ expressava la consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, dilluns al vespre a l’acte d’inauguració del IV Col•loqui Internacional “Del passat al futur: Memòria i processos de Transició”, organitzat per l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i el Memorial Democràtic…

consellera-Borras-departament-Governacio-ACN_ARAIMA20150826_0182_5

Borràs ha posat en valor l’objectiu de les jornades d’oferir una aproximació rigorosa als diversos processos transicionals posteriors a la Segona Guerra Mundial, ja que “permetrà que coneguem altres maneres de conciliar països amb un passat de divisió i enfrontament, altres formes de fer justícia i reconèixer la veritat de les víctimes”. En aquesta línia, la consellera de Governació ha remarcat la necessitat de tirar endavant polítiques de memòria per “superar el passat terrible de la Guerra Civil i la dictadura, fer justícia i reparar els abusos; i donar pas a un futur on la veritat de les víctimes serà reconeguda i preservada”.

En aquest sentit, Borràs ha contemplat la possibilitat “de debatre sobre la constitució d’una Comissió de la Veritat a Catalunya a partir de les lliçons apreses” de les experiències prèvies. “El Govern de la Generalitat està al costat de les víctimes i dels seus familiars”, ha exposat Borràs, “i per això ha exigit a l’Estat espanyol la nul•litat del judici al president Companys i de la resta de processos sumaríssims”. La titular de Governació també ha reclamat a l’Estat que garanteixi l’accés a la justícia per a les víctimes de vulneracions des drets humans i que “es restitueixi o es faci reparació material de les propietats i altres béns que van ser objecte d’espoli”.

Així mateix, la consellera Borràs ha traslladat als assistents al col•loqui el compromís del Govern i del Departament de Governació en la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica del país. Un acció política materialitzada entre d’altres iniciatives en “l’exhumació de les restes dipositades en fosses i la identificació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme, així com en la bona feina duta a terme pel Memorial Democràtic”, mereixedora del reconeixement del Relator Especial de les Nacions Unides en el seu informe de 2014.

Link

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s