Així pot espiar la Generalitat als seus 200.000 funcionaris

El mètode és senzill. Els servidors de correu de la Generalitat de Catalunya poden interceptar els missatges que s’intercanvien els funcionaris catalans o els arriben procedents de l’exterior. Un procés judicial obert des de 2013 investiga la suposada ‘burxada’ realitzada per Carles Flamerich, el director de l’agència catalana de ciberseguretat (Cesicat), i Xavier Forner, un treballador, als e-mails enviats per un antic col·laborador de l’organisme a Felip Puig i Ramon Espadaler. Tots dos, exconsellers d’Interior…

carles-flamerich-56609

Carles Flamerich

La institució pública, dependent del Departament d’Interior, està sota la lupa en la investigació. De moment, el Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona ha dictat en dues ocasions el sobreseïment del cas en entendre que els fets denunciats “no són constitutius d’infracció penal”. De moment, l’Audiència Provincial ja ha ordenat la reobertura del cas en una ocasió i va sol·licitar el testimoni dels dos companys de la desapareguda Convergència i Unió.

Actualment, el cas es troba a l’espera de que el Tribunal es pronunciï davant el segon recurs presentat pel denunciant, Albert Gabàs.

Desviament de correus

A través del mecanisme, els servidors de la Generalitat, que brinden servei de correu electrònic als 200.000 funcionaris, poden desviar automàticament els missatges a les bústies seleccionades. No obstant, aquests receptacles no són immunes a les notificacions de rebut que s’adjunten a alguns emails.

L’antic col·laborador del Cesicat presenta fins a cinc justificants de recepció de bústies als quals no anaven dirigits els missatges. Alguns fins i tot amb una data anterior al destinatari original, per la qual cosa queda descartada l’opció de la reexpedició.

A més, l’agència té la possibilitat de la creació de safates en les quals aglutinar automàticament tota la correspondència. En aquest cas es realitzava a través de filtre.altabis@gencat.cat, on s’agrupaven tots els correus enviats per Gabàs en els que denunciava el mal funcionament de l’agència.

Flamerich

La constatació final de la intercepció va arribar quan el director del Cesicat va contestar al maig de 2013 un missatge de l’ex col·laborador als dos consellers. El sorprenent és que Flamerich no estava entre els destinataris del correu. “M’ho ha reexpedit Espadaler”, es va justificar. Un fet que l’actual secretari general d’Unió ha negat davant el jutge.

El procés es troba a costa de la resolució de l’Audiència Provincial. De resultar culpables, els dos agents podrien enfrontar-se a penes de “entre tres i cinc anys de presó” en incórrer en el delicte 197 del Codi Penal. Tindrien l’agreujant de ser “les persones encarregades o responsables dels fitxers, suports informàtics, electrònics o telemàtics, arxius o registres”.

filtro-altabis-56606

Esquema del camí realitzat pels correus

El Cesicat s’explica davant el magistrat

Des de l’entitat pública han apuntat que “s’ha donat resposta a tots els requeriments durant el procés judicial” i han insistit que el magistrat ha dictat “el sobreseïment del cas en dues ocasions”.

D’altra banda, no existeixen més denúncies per aquest tipus de pràctiques contra la Generalitat. Contactades per Economia Digital, fonts sindicals han explicat: “Mai s’ha pogut provar ni documentar aquest tipus d’activitats”.

Carles Huguet

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s