L’antiga editora del diari ‘Avui’ deu 15 milions a Hisenda

Premsa Catalana SA, antiga editora del diari Avui deu 14,68 milions a Hisenda, segons la llista de morosos amb el fisc feta pública aquest dimecres per l’Agència Tributària. Com ocorre amb moltes de les empreses de la llista, l’editora ja no existeix, però el deute segueix constant…

27625223

Per Xavier Alegret

Acuitada pels problemes econòmics, Premsa Catalana va fer fallida al 2004, amb un deute total de 48 milions d’euros. Per salvar el diari, els creditors van adjudicar la capçalera i la plantilla de 170 persones a Corporació Catalana de Comunicació, el seu nucli dur del qualel formaven els grups Godó i Planeta, amb un 40% de les accions cadascun, mentre que el 20% restant va quedar en mans públiques, a través de l’Institut Català de Finances (ICF).

Segons han explicat fonts del sector, quan es va constituir aquesta nova empresa, Godó, Planeta i l’ICF no van assumir el passiu, que havia de ser liquidat pel Govern. De fet, per saldar el deute amb la Seguretat Social i Hisenda, el periòdic va lliurar el seu fons d’art, que compta amb obres d’artistes com Joan Miró i Antoni Tàpies.

El fons va quedar en custòdia de la conselleria de Cultura, la qual cosa podria explicar que el deute continuï constant a l’Agència Tributària. Segons fonts fiscals, és possible que un deute se saldi amb actius, però segueix constant mentre no s’executen els béns.

El primer diari en català

L’Avui va néixer al 1976 com el primer diari en català després del Franquisme, impulsat pel catalanisme i acaronat per Jordi Pujol.  En aquell moment, milers de catalans van col·laborar amb el nou diari subscrivint-se a ell. El seu primer número va sortir al carrer coincidint amb el dia de Sant Jordi, el 23 abril 1976.

El projecte editorial de Avui va estar amenaçat en diverses ocasions per la seva falta de viabilitat econòmica. Les administracions públiques, i singularment la Generalitat, van invertir quantiosos recursos (subscripcions, subvencions, etc.) al llarg dels anys per sostenir el diari. Els seus problemes econòmics es van agreujar amb la finalitat dels 23 anys de Pujol i van acabar amb la fallida i la venda a Godó i Planeta.

L’aliança dels editors de La Vanguardia i de La Razón amb el Govern tripartit va durar cinc anys i al 2009 l’empresa va ser venuda a Hermes Comunicacions, editora de El Punt, que a l’agost de 2011 va fusionar ambdues capçaleres donant lloc a l’actual El Punt Avui.

elpunt_girona.750

En el rànquing de la premsa de Catalunya, Avui es va situar per darrere dels dos grans diaris autonòmics, La Vanguardia i El Periódico de Catalunya, el diari de tirada nacional El País i el comarcal en català El Punt amb què va ser fusionat.
L’1 d’abril de 1995, es va convertir en el primer diari electrònic espanyol, amb pàgina a internet.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s