“Benvingut, Míster Jeff Bezos!”

La multinacional que domina les vendes online i arruïna els botiguers aterra a Catalunya gràcies a les facilitats que li dóna la Generalitat..

amazon-espana2

 

Un dels sectors que conformen “l’ànima” de Catalunya –les botigues i el comerç detallista- veu amenaçada, a mitjà i llarg termini, la seva pervivència amb l’anunciada implantació, a tocar de l’aeroport d’El Prat, d’un enorme centre logístic de la multinacional de la distribució online Amazon, que comptarà amb una superfície útil de 210.000 metres quadrats. En vigílies de les eleccions del 20-D, el conseller en funcions d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha donat a conèixer la “bona nova” que, en realitat, és un cop letal a l’actual estructura comercial de Catalunya…

Amazon, companyia fundada a Seattle l’any 1994 per l’empresari Jeff Bezos, ha endegat una ambiciosa estratègia de “colonització” planetària amb l’objectiu declarat d’esdevenir la primera botiga del Món amb les vendes per Internet. En l’actualitat, ja compta amb més de cent magatzems logístics implantats als Estats Units, Canadà, Regne Unit, Austràlia, Alemanya, França, Xina, Japó, Itàlia, Espanya, Països Baixos, Brasil, Índia i Mèxic. Va començar com una llibreria online, però ara ja comercialitza més de 86 milions de productes diferents i la seva gamma abasta tots els productes de consum domèstic: roba, mobles, menjar, perfums, electrònica, llibres, videojocs, CD’s, DVD’s, software, electrodomèstics… Per primera vegada, preveu que tancarà aquest 2015 amb una facturació que trencarà la barrera dels 100.000 milions de dòlars.

La signatura de la compravenda està supeditada a què la Comissió d’Urbanisme aprovi la necessària modificació del Pla General Metropolità (PGM) –ja ho ha fet, de pressa i corrents l’Ajuntament d’El Prat- i a l’obertura de l’estació Mas Blau de la línia 9 del metro, prevista per a la pròxima primavera. Si es compleixen aquests requisits, Amazon obriria el seu magatzem logístic durant l’any 2017, amb una inversió d’uns 100 milions d’euros.

L’Institut Català del Sòl (Incasòl) ha adjudicat finalment el terreny a Amazon, que havia ofert 30 milions per aquest solar. Encara que l’oferta d’Amazon està subjecta a una sèrie de condicions, com l’aprovació de les llicències corresponents i l’arribada de la línia 9 de Metro a la zona, la compra del terreny evidencia la clara voluntat d’Amazon de tirar endavant el projecte.

El magatzem logístic del Prat està previst que sigui el més gran de la Península quant a capacitat de preparació de comandes, si bé encara es desconeix quants llocs de treball crearà i quants metres quadrats tindrà. El gegant del comerç electrònic va anunciar recentment que duplicaria la mida de l’únic centre logístic que té fins ara a la Península, situat a San Fernando de Henares (Madrid), per passar de 32.000-75.000 metres quadrats. Per a això, la companyia preveu crear 1.000 llocs de treball en tres anys, que se sumaran als 400 llocs fixos que Amazon ha creat des de 2012 en aquestes instal·lacions.

Quant al projecte previst al Prat, Amazon no ha facilitat detalls i fonts de la companyia s’han limitat a comentar: «Estem molt satisfets que l’Incasòl ens hagi adjudicat un terreny al Prat de Llobregat per poder seguir expandint la nostra xarxa logística europea ».

En un comunicat, l’Incasòl ha informat de l’adjudicació a Amazon d’aquesta parcel·la per 30 milions i ha precisat que el solar està situat al polígon Mas Blau II, al Prat de Llobregat, a pocs minuts de l’aeroport i en un dels «vèrtexs econòmics i industrials més importants de l’àrea metropolitana» de Barcelona. La nota recorda que la parcel·la adjudicada té una superfície de 150.808 m2 i una superfície màxima edificable de 210.000 m2, per la qual cosa es permet construir un edifici de planta baixa i tres pisos més.

Quant a l’ús dels terrenys, és el logístic i els complementaris a aquesta activitat, per la qual s’autoritza també la seva destinació per a oficines, comercial i restauració. L’organisme dependent de la Generalitat també ha especificat que s’encarregarà de construir una línia elèctrica soterrada de 3,5 quilòmetres amb una potència definitiva de 15.000 quilowatts, i que per a això invertirà 1,2 milions.

EFE
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s