El germà de Guardiola amaga les seves societats a Malta i Suïssa

Més conegut per ser ‘el germà de’, té a les seves mans el futur de futbolistes tan rellevants com Luis Suárez, Andrés Iniesta i Thiago Alcántara. Pere Guardiola és la cara visible de Media Base Sports, un gegant espanyol en l’assessoria de clubs i esportistes. Des del Regne Unit gestiona la companyia espanyola mentre canalitza els beneficis a través de Malta i Suïssa. Res il·legal, però que li suposa estalviar-se bastants impostos…

pere_guardiola

El de Santpedor posseeix el 55% de Media Base amb Pereguirdis SL. L’altre 45% està en mans de Mediapro. Per actuar a la Península Ibèrica té registrat al capdavant de la societat a Luis Orobitg, el germà de Josep Maria Orobitg -representant de Pep, l’entrenador del Bayern de Munich-. “No té cap implicació real en la companyia”, apunten fonts properes.

Canvis des del 2 de desembre

El passat 2 de desembre, no obstant, va aparèixer un tercer al mapa. Segons dades del Registre Mercantil, la firma va passar a les mans de Guirdis Holding (Malta) LTD. La companyia té seu a una plaça de La Valletta. A manera de curiositat, en una zona no accessible des dels cotxes de Google Street View.

La cadena no acaba aquí. El holding maltès és, al seu torn, propietat de Guirdis GmbH, una Societat Anònima de Responsabilitat Limitada (SARL). Les oficines, amb seu en la localitat de Zug -28.000 habitants-, tampoc són accessibles per als vehicles de l’empresa de Silicon Valley. Com a màxim responsable de la companyia apareix Jan Quirijins Cornelis, també vinculat al consell d’administració d’altres 79 empreses de sectors tan diferents com el petroli, l’alumini, l’aeronàutica o l’esport.

“Estabilitat i seguretat jurídica”

L’assessor legal de Guardiola, Fabricio González explica a Economia Digital: “A causa del component fortament internacional dels seus negocis, participa en societats amb seus o centres de treball en aquells llocs en els que té interessos econòmics o estratègics per garantir-li estabilitat i seguretat jurídica”.

Si bé no aclareixen l’objectiu de treballar des de Malta o Suïssa, des de Media Base també insisteixen: “Assessorem a clubs i inversors, alemanys, suïssos, francesos o xinesos”. “Som una empresa amb interessos alredeor del món, no som aquest representant de 50 anys que agafa un futbolista i li porta les seves coses”, contextualitzen. La veritat és que a la pàgina web de l’agència no apareixen les seus en tots dos països de la Unió Europea. Si ho fan, en canvi, les oficines de Barcelona, Madrid, Londres,Montevideo i Dubái.

Beneficis fiscals

Media Base ha desmentit que el representant tingui la condició de ‘resident no domiciliat al Regne Unit’, com havien explicat fonts properes a Economia Digital. Molts personatges mediàtics s’han beneficiat del status, que permet no tributar aquelles quantitats que no es remetin a la Gran Bretanya. No obstant, la ‘ganga’ acaba al 2017.

Guardiola té tres possibles camins per a l’obtenció d’ingressos: El salari pel seu lloc en l’agència, el cobrament de dividends o a través de factures de la seva companyia personal. “En repartir dividends o cobrar factures a la firma maltesa es beneficiaria del règim del país”, expliquen fonts especialitzades.

Malgrat no tenir la condició de paradís fiscal -ja ha signat el conveni de doble imposició amb molts països- Malta presenta una política fiscal molt favorable. A més, el fet de configurar-se com un International Holding ofereix un avantatge molt important: Els ingressos obtinguts a través d’una filial a l’estranger estan exemptes de tributar al país.

Una vegada els diners es traslladen a la SARL helvètica “és impossible ja conèixer que passa amb els diners”. Crear aquest tipus d’empreses és molt fàcil, doncs no hi ha restriccions a la propietat estrangera. Malgrat que un dels administradors ha de ser resident a Suïssa, hi ha empreses que tenen a la disposició dels inversors ‘homes de palla’. Fins i tot permeten falsejar la data de creació de la societat amb l’adquisició de companyies preconstituïdes.

Il·legalitat?

González insisteix: “Malgrat entendre les suspicàcies, totes les companyies en les que participa Guardiola compleixen amb totes les seves obligacions legals posant especial atenció en les obligacions informatives i fiscals”.

La veritat és que esquemes com l’anterior van funcionar durant molts anys, però s’intenta frenar-los. L’OCDE ha enviat una sèrie de recomanacions als països europeus per evitar aquest tipus de pràctiques. Al no tenir poder real es queden en això, consells, en els que demana eliminar les companyies fantasma, sense substància real.

Les firmes han de tenir treballadors en aquells països en els que operen o el seu màxim beneficiari, Pere Guardiola, ha de residir allí. L’agent de futbolistes viu a Londres, per la qual cosa caldria descartar la segona opció. Tampoc ha acreditat l’existència d’un veritable centre productiu a La Valletta o Zug.

L’enginyeria fiscal permet en aquest cas estalviar-se un bon muntant. “Els països ignoren els avisos de l’OCDE, només competeixen per atreure capital estranger a costa del que sigui”, expliquen fonts financeres.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s