Les quatre columnes de Josep Puig i Cadafalch

Aquestes columnes són una reproducció de les que entre 1919-1928 va instal·lar l’arquitecte, polític i historiador Josep Puig i Cadafalch. Les quatre columnes, també conegudes pel nom del seu arquitecte, van ser aixecades per primera vegada en 1919 on avui dia es troba la Font Màgica de Montjuïc, prop del barri Poble Sec. Aquestes representen les quatre barres de la bandera catalana, per la qual que al principi aquestes columnes van ser concebudes originalment com un símbol del catalanisme.

w512 (4)

Les columnes formaven part del projecte d’urbanització de la Muntanya de Montjuïc de 1915, amb l’objectiu de presentar la ciutat de Barcelona al món com la capital de la Mediterrània, a més de mostrar Catalunya com un país amb un govern modern per a l’Exposició d’Indústries Elèctriques de 1917.

La proposta de Puig i Cadafalch va ser desestimada, però finalment van aprovar el seu projecte per a l’Exposició Universal de 1929. El 1919 van començar les obres i el primer a aixecar-se van ser les columnes, que mesuraven 20 metres d’altura i 2,5 metres de diàmetre. Aquestes, a més de simbolitzar Catalunya, eren un també un reflex de l’herència grega del país i un edifici amb una gran cúpula representaria el seu passat romà.

La Dictadura

Amb el pas del temps, l’objectiu de dedicar l’exposició exclusivament a les indústries elèctriques quedar obsolet, així que en 1925 es va decidir nomenar-la “Exposició Internacional de Barcelona” i la seva temàtica abastaria la indústria, l’esport i les arts. Durant aquests anys, l’arquitecte Puig i Cadafalch va ser relegat del càrrec per les seves idees catalanistes i polítiques.

Però el somni de Cadafalch no es va trencar amb el seu “acomiadament”. El 1928, a un any escàs de l’exposició, les columnes van ser enderrocades poc abans d’una visita del General Primo de Rivera a la ciutat. Durant la seva dictadura van ser eliminats sistemàticament els símbols públics catalanistes per evitar la seva visibilitat mediàtica arran de l’Exposició Universal que tindria lloc a Montjuïc.

Algunes de les seves diverses maniobres per ‘castellanitzar’ Catalunya van ser nomenar Poble Espanyol al complex que havia de dir-se “Iberona” en homenatge als ibers (els primers habitants de Catalunya) i va batejar com Plaça d’Espanya a la plaça des de la qual s’accedia al recinte de l’exposició, a més de construir dues torres venecianes a l’entrada. Amb el temps, el general Franco va inhabilitar a Cadafalch i no va poder seguir treballant.

3_community_page

En la actualidad

Però el somni de l’arquitecte va ser construït el 2010 amb l’aixecament de les quatre columnes a escassos metres de la seva localització original. Actualment, aquestes són un símbol de perseverança, convicció i fermesa de la llengua, la cultura i la identitat catalana.

Van haver de passar més de 80 anys per poder veure de nou les columnes, unes columnes que no es troben en el mateix punt on les va instal·lar Puig i Cadafalch, el mateix que es va encarregar de dissenyar i urbanitzar la falda de Montjuïc per a l’exposició i on actualment organitza la majoria de congressos Fira de Barcelona. Durant aquest llarg temps l’arquitecte va veure caure una dictadura, sorgir una república i l’exili el 1936 per tornar a veure una nova dictadura que li va inhabilitar com a arquitecte. Finalment va morir a Barcelona el 1956. A proposta del grup municipal d’ERC, presidit per Jordi Portabella, tots els grups municipals fins i tot el PP van aprovar la reconstrucció d’aquest símbol català.

Curiosament a Barcelona també hi ha un conjunt monumental de quatre columnes, són les columnes del Temple d’August, molt més antigues, al carrer Paradís, darrere de la catedral. El seu actual localització també és obra de Puig i Cadafalch qui les va emplaçar-hi després de remodelar la seu del CEC (Centre Excursionista de Catalunya) el 1904. Tot i que no va ser fins poc abans de la mort de Puig i Cadafalch que el conjunt monumental adquiriria la forma actual en afegir-la quarta columna procedent de la Plaça del Rei.

temple-august-barcelona-pf-c1

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s