Comencen les proves genètiques als familiars de desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura

Els Departaments d’Afers Exteriors, de Salut i de Justícia han començat aquest mes de novembre la realització de les proves genètiques als familiars de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Amb l’obtenció d’aquestes mostres es crearà progressivament la base de dades que ordenarà i classificarà els perfils genètics dels familiars de desapareguts, per després encreuar-les amb els perfils genètics de les restes òssies de persones desaparegudes..

mapa-de-fosses-comunes

Fins avui s’han fet les proves a unes 80 persones de la demarcació de Barcelona, i en les properes setmanes també se’n faran a les demarcacions de Lleida, Tarragona i Girona. L’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron és l’encarregat de recollir les mostres biològiques dels familiars.

Per tal de localitzar els familiars de persones desaparegudes, des del mes d’octubre el Departament d’Afers, Relacions Institucionals, Exteriors i Transparència, a través de la Direcció de Relacions Institucionals i amb el Parlament, està informant als gairebé 5.000 registrats d’arreu de Catalunya al Cens de persones desaparegudes, sobre el procediment a seguir per programar l’extracció de mostres genètiques als centres mèdics de Catalunya. Durant el 2016 s’han incorporat al cens 160 casos nous, la majoria inscrits després que el Govern posés en marxa el Programa d’Identificació genètica i a través del web http://exteriors.gencat.cat/identificaciogenetica.

Funcionament del procés

La Direcció de Relacions Institucionals i amb el Parlament, realitzarà les mostres genètiques de les restes òssies, començant pel Memorial de les Camposines (La Fatarella), i seguint per les d’arreu de Catalunya. L’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC), d’acord amb l’autoritat judicial, portarà a termes les anàlisis antropològiques de restes humanes. Així s’anirà creant la base de dades amb tots els perfils genètics de les restes trobades. Actualment al mapa de fosses n’hi ha registrades 380, de les quals 166 són confirmades i 214 probables.

Paral·lelament, un cop obtinguda la mostra genètica de les persones sol·licitants, el Laboratori de Genètica de la Vall d’Hebron farà l’estudi dels perfils genètics, i procedirà a fer-ne l’encreuament amb les mostres genètiques de les restes òssies trobades. Aquest procés és llarg i laboriós, i el resultat dependrà de les restes que es vagin obtenint. Les proves d’encreauament entre les dues bases de dades seran progressives, de manera que els resultats s’aniran obtenint de forma gradual.

En cas de coincidència, la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament avisarà i posarà a la disposició del sol·licitant les restes del seu familiar perquè en decideixi el destí. En cas de no trobar coincidència, la informació genètica s’emmagatzemarà en la base de dades pel seu futur creuament amb nous perfils genètics que s’aniran extraient de les restes humanes exhumades.

RedaccióElMon

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s